Wirtualny zielnik majowy: bez

Witajcie:-)

Nie, nie...
To nie eliksir młodości ani napój do upalne dni:-
Oto co wyszło z połączenia mleka, bzu i wanilii:


Maj równa się bez,
bez równa się ..... muffinki z kremem waniliowo-bzowym oczywiście:-)
W zeszłym roku były ciasteczka z bratkami,
w tym roku zajadam się bzem
i Wam też proponuję!!
Zainspirowana przepisem z tej fantastycznej strony,
upiekłam muffiny i ozdobiłam je kremem z dodatkiem bzu,


Jak zrobić taki krem??

Potrzebujecie:

1 laskę wanilii
1 szkl kwiatków bzu, dokładnie przepłukanych
200 ml mleka
2 żółtka
60 g cukru
20 g mąki kukurydzianej (czyli 2 łyżki)



Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy kwiaty i laskę wanilii 
(nacinamy i "wyskrobujemy" ziarenka, wszystko dajemy do mleka).
Mleko zagotowujemy, odstawiamy, przykrywamy rondelek i zostawiamy na 10 min.
W misce miksujemy żółtka, cukier, mąkę kukurydzianą.
Do tej mieszanki wlewamy (przez sitko) ok 1/4 zawartości rondelka i mieszamy.
Zawartość miski wlewamy teraz do rondelka z pozostałą ilością mleka, umieszczamy na "wolnym ogniu" ciągle mieszając aż wszystko nam ładnie zacznie gęstnieć.
Odstawiamy mieszankę i, jeśli są jakieś grudki, mieszamy jeszcze dokładnie trzepaczką.



Enjoy!!

XOXO