White chocolate,cranberry & cheese

Witajcie:-)

Jest już rabarbar,
startują truskaweczki,
dlatego u mnie dziś, przekornie,
żurawinka:-)



Jak Wam się podoba połączenie białej czekolady, kremowego serka i gorącej żurawiny?
Słodko-kwaśny serniczek to jest to!


Potrzebujecie:
220 g kremowego serka (typu philadelphia)
110 g białej czekolady, posiekanej
1 szkl kwaśnej śmietany
1 szkl cukru
4 duże jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
szczypta soli

puszka żurawiny (lub żurawina mrożona, ok 400 g)
cukier (kilka łyżek lub wg uznania)

gotowe ciasto francuskie lub kruche wg ulubionego przepisu:-)




Krok po kroku:

Posiekaną czekoladą roztapiamy (na parze).
Serek, śmietanę i cukier ucieramy mikserem na średnich obrotach, do puszystości.
Wbijamy po jednym jajku cały czas ucierając.
Dodajemy mąkę kukurydzianą, ubijamy jeszcze chwilkę.
Dodajemy szczyptę soli, wanilię i roztopiona czekoladę, ucieramy chwilkę aż składniki się połączą.
Formę "wykładamy" ciastem francuskim/kruchym, wylewamy masę serową.
Pieczemy ok. 1h 10 min. w temp. 200 st.
Brzegi sernika mają być ścięte a środek mniej.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik jeszcze na ok. 0,5 h.

Żurawinę podgrzewamy w rondelku razem z cukrem przez ok 10 min
aż uzyskamy konsystencję gęstego sosiku.

Gdy sernik ostygnie podajemy go z gorącym sosem żurawinowym:-)


Enjoy your Sunday!!

XOXO