Bardzo szybki francuski ślimak i do czego służą cukiernice...

Dziś chciałabym Wam pokazać sposób na bardzo szybkiego francuskiego ślimaka, którego może jeszcze nie znacie (małe szanse chyba) czyli zawijaniec z ciasta francuskiego z nutką cynamonu.
Taki deser pierwszej potrzeby z trzech składników: ciasto francuskie, masło i cynamon.

3 łyżki masła rozpuszczam w mikrofali, dodaję 1-2 łyżeczki cynamonu


Cynamonowym masełkiem smaruje ciasto francuskie


Dwa krótsze brzego roluję do środka


Ślimaczki piekę przez 15 min w 220 st


Gotowe!


A przy okazji chciałabym Wam jeszcze pokazać do czego służą szklane cukiernice kupione w sklepie
z gatunku "wszystko po .... złotych".
Moje trafiły do łazienki; w jednej lakiery do paznokci czekają na lepsze czasy, w drugiej płatki do demakijażu :-)





Komentarze

  1. ja wkładam parówki i ser- trochę nie na słodko.
    pomysł z cukiernicami jest rewelacyjny!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pomysłowa jesteś, bardzo fajny pomysł z tymi cukiernicami. A gdzie dostałaś takie śliczne przywieszki cyferki? A ślimaka muszę upiec super pomysł szybko i mało składników idealne na szybki deserek, a cynamon uwielbiam więc to coś dla mnie.
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przewieszki wygrzebałam na Allegro, u tego sprzedającego:
      http://allegro.pl/show_user.php?uid=11337493
      Nie wiem czy jeszcze są, ale jak są, to nie wykupcie wszystkiego:-)

      Usuń
  3. Magda,

    Znów dziękuję za super ekspresowy przepis. Jesteś normalnie jak pogotowie kulinarne;-)
    Kurczę, u mnie brak takich sklepików, kiedyś jeden był i zlikwidowali. Za to lumpeksów na pęczki!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. no te cukiernice świetnie wyglądają!!!aż nie wierzę, że ich nie widziałam jak ostatnio odwiedzałam taki sklepik:) a ślimaczki przepyszne...wiem, bo mi się kiedyś kilka dostało...mmmmm do tej pory wspominam z rozrzeweniem!buźka i wracaj do zdrowia (chociaż jak widać choroba sprzyja kreatywności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te rogale kapitalne! Też trzymam lakiery w podobnym słoju. Wreszcie jest porządek i ładnie to wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto francuskie jest super, bo można z niego upiec różności. Twoje zawijaski sa super:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz