Upside down!
Witajcie !
Dziś mam dla Was szybciutki przepis (bo dawno nie było)
na muffinki "do-góry-nogami" :-)
W sieci często można spotkać przepisy
na odwrotnie pieczone ciasta,
ja postanowiłam spróbować z babeczkami.
Udało się :-)
W pierwszej wersji wykorzystałam ananasy z puszki,
w drugiej, jabłka,
ale może to byc każdy inny owoc.
Skoro muffiny do góry nogami to papilotki tez obowiązkowo wywinięte :-)
Te śliczne wiosenne papiloty do kupienia w Duka.
Do przygotowania tych babeczek możecie wykorzystać Wasz ulubiony sprawdzony
przepis na ciasto.
Ja wykorzystałam taki bardzo podstawowy.
Podam Wam tylko przepis na przygotowanie spodu czyli góry :-)
Ponieważ podstawą jest tutaj syrop
najlepiej użyć foremek silikonowych
a po upieczeniu przełożyć muffinki do papierowych.
2 jabłka pokrojone w kosteczkę (lub inny owoc)
150g brązowego cukru
60 g masła
1/3 szkl soku (jabłkowy, ananasowy, itp)
1/2 łyżeczki cynamonu
Masło rozpuszczamy.
Dodajemy cukier i sok, mieszamy aż się wszystko połaczy.
Zdejmujemy z "ognia", dodajemy cynamon, mieszamy, studzimy.
Przestudzony syrop wylewamy na dno foremki (2-3 łyżeczki),
nakładamy owoce i na to ciasto.
Pieczemy w temp 180-190 st przez ok. 15 min.
Enjoy!!!!
fajne :)
OdpowiedzUsuńPowiem tylko, że śmiesznie:) Buziaki
OdpowiedzUsuńłał :))
OdpowiedzUsuńPychotka!!!
OdpowiedzUsuńmniam :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTyle ostatnio cudowności u Ciebie! "Studio nagraniowe" syna bombowe! I pudełeczka na tasieki i kulinaria. Mniam wszystko. ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ewa
pysznosci...nawet do góry nogami :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Fajne! Do góry nogami :))) Ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
widziałam taki pomysł na ciasto do góry nogami w Desperate Housewives:) tak mi się skojarzyło:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale pychotka:-)
OdpowiedzUsuńmmmmm... Wygląda bardzo apetycznie i przyjemnie;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam kochana
Pyszności.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń