Upside down!

Witajcie !
Dziś mam dla Was szybciutki przepis (bo dawno nie było)
na muffinki "do-góry-nogami" :-)
W sieci często można spotkać przepisy
na odwrotnie pieczone ciasta,
ja postanowiłam spróbować z babeczkami.
Udało się :-)
W pierwszej wersji wykorzystałam ananasy z puszki,
w drugiej, jabłka,
ale może to byc każdy inny owoc.




Skoro muffiny do góry nogami to papilotki tez obowiązkowo wywinięte :-)
Te śliczne wiosenne papiloty do kupienia w Duka.




Do przygotowania tych babeczek możecie wykorzystać Wasz ulubiony sprawdzony
przepis na ciasto.
Ja wykorzystałam taki bardzo podstawowy.
Podam Wam tylko przepis na przygotowanie spodu czyli góry :-)
Ponieważ podstawą jest tutaj syrop
najlepiej użyć foremek silikonowych
a po upieczeniu przełożyć muffinki do papierowych.



2 jabłka pokrojone w kosteczkę (lub inny owoc)
150g brązowego cukru
60 g masła
1/3 szkl soku (jabłkowy, ananasowy, itp)
1/2 łyżeczki cynamonu

Masło rozpuszczamy.
Dodajemy cukier i sok, mieszamy aż się wszystko połaczy.
Zdejmujemy z "ognia", dodajemy cynamon, mieszamy, studzimy.

Przestudzony syrop wylewamy na dno foremki (2-3 łyżeczki),
nakładamy owoce i na to ciasto.
Pieczemy w temp 180-190 st przez ok. 15 min.

Enjoy!!!!

Komentarze

  1. Powiem tylko, że śmiesznie:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle ostatnio cudowności u Ciebie! "Studio nagraniowe" syna bombowe! I pudełeczka na tasieki i kulinaria. Mniam wszystko. ;))
    Pozdrawiam, Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznosci...nawet do góry nogami :-)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne! Do góry nogami :))) Ciekawy pomysł.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. widziałam taki pomysł na ciasto do góry nogami w Desperate Housewives:) tak mi się skojarzyło:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmmm... Wygląda bardzo apetycznie i przyjemnie;)
    Pozdrawiam kochana

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz