Figa i co dalej?
Figa moim ulubionym owocem nie jest, ale
urody odmówić jej się nie da :-) Kupiłam więc kilka, dla tego koloru chyba, i
tak sobie czekały parę dni. A ponieważ po moich ostatnich wypiekach (czytaj:
mini serniczki) zostało w lodówce trochę sera spróbowałam jakoś ze sobą
połączyć i ser i mocno już dojrzałe figi
w jedność i upiekłam sernikowe ciasteczka
z figą. Część zrobiłam z jabłkiem i te są na zdjęciu "before", bo te
z figą tak szybko chciałam upiec, że zapomniałam o dokumentowaniu!
Efekt przeszedł moje najśmielsze
oczekiwania - rzadko piekę ciasteczka (właściwie to był chyba mój pierwszy
raz), ale są SMACZNE. Baaaardzo!!!!
SER(NIK)OWE CIASTECZKA Z FIGĄ (LUB KAŻDYM INNYM
OWOCEM): Potrzebujemy: 3 szkl mąki, przesianej
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
1 łyżeczka soli
250 g serka
śmietankowego, zmielonego lub
gotowego na serniki
200 g masła,
miękkiego
3/4 szkl cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu wanilii/aromatu
waniliowego
1 szkl pokruszonych herbatników
pełnoziarnistych
Krok 1: mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól
Krok 2: miksujemy ser, masło, cukier, dodajemy jajka, ekstrakt, mąkę z proszkiem i solą
Krok 3: wkładamy ciasto do lodówki na pół godzinki
Krok 4: z ciasta lepimy kulki (wielkości mandarynki), obtaczamy z pokruszonych herbatnikach, spłaszczamy, układamy na papierze do pieczenia, robimy zagłębienie i nakładamy owoce.
Pieczemy przez 12-14 minut, do złotego koloru, w temp 180 st.
ENJOY!!
jesteś genialna....znowu mnie zaskoczyłaś...a zdjęcia....czy to już zazdrość?????
OdpowiedzUsuńUwielbiam Cię zaskakiwać XOXO
OdpowiedzUsuń