Sezon na brzoskwinie...

...oficjalnie rozpoczęty, przynajmniej u mnie:-)
I jak to zazwyczaj bywa, pierwsze podejście to muffiny lub tarta.
Padło na tartę i w końcu, po wielu próbach, trafiłam na najlepszy jak dotąd przepis
na kruche ciasto więc chętnie się  nim podzielę:-)

Apetyczne krągłości:-)

Tarta z brzoskwinkami pod bezową pierzynką:-)
Kruche ciasto:
1i 1/2 szkl mąki, przesianej
1/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
2 łyżki kwaśnej śmietany

Szybko zagniatamy ciasto, do lodówki na pół godziny, "wyklejamy" natłuszczoną formę do tarty,
nakłuwamy widelcem i wrzucamy do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni/10 min ).
Wyjmujemy tartę, nakładamy owoce, przykrywamy masą bezową i ponownie do pieca,
na ok. 20 minut.
ENJOY!!!

Komentarze

Prześlij komentarz