Sezon na brzoskwinie...
...oficjalnie rozpoczęty, przynajmniej u mnie:-)
I jak to zazwyczaj bywa, pierwsze podejście to muffiny lub tarta.
Padło na tartę i w końcu, po wielu próbach, trafiłam na najlepszy jak dotąd przepis
na kruche ciasto więc chętnie się nim podzielę:-)
Kruche ciasto:
1i 1/2 szkl mąki, przesianej
1/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
2 łyżki kwaśnej śmietany
Szybko zagniatamy ciasto, do lodówki na pół godziny, "wyklejamy" natłuszczoną formę do tarty,
nakłuwamy widelcem i wrzucamy do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni/10 min ).
Wyjmujemy tartę, nakładamy owoce, przykrywamy masą bezową i ponownie do pieca,
na ok. 20 minut.
ENJOY!!!
I jak to zazwyczaj bywa, pierwsze podejście to muffiny lub tarta.
Padło na tartę i w końcu, po wielu próbach, trafiłam na najlepszy jak dotąd przepis
na kruche ciasto więc chętnie się nim podzielę:-)
Apetyczne krągłości:-) |
Tarta z brzoskwinkami pod bezową pierzynką:-) |
1i 1/2 szkl mąki, przesianej
1/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
2 łyżki kwaśnej śmietany
Szybko zagniatamy ciasto, do lodówki na pół godziny, "wyklejamy" natłuszczoną formę do tarty,
nakłuwamy widelcem i wrzucamy do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni/10 min ).
Wyjmujemy tartę, nakładamy owoce, przykrywamy masą bezową i ponownie do pieca,
na ok. 20 minut.
ENJOY!!!
pyszności:))))chętnie wypróbuję przepis na tartę!!!!!
OdpowiedzUsuń