24.1.16

Uwaga! Przepis! Muffinki śniadaniowe.




muffinki jogurtowe

Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują na to, że niedzielno-wieczorne posty 
stają się pomału moją blogową tradycją. Choć, całkiem możliwe również jest, 
że jest to sytuacja przejściowa.

Zdecydowanie w przeszłości miałam bardziej systematyczne podejście do blogowania.
Pewnie przede wszystkim dlatego, iż wydawało mi się, że im więcej tym lepiej.


Poniekąd coś w tym jest - ponoć wyszukiwarki bardziej "lubią" strony często uaktualniane
(czyli w przypadku blogów częste zamieszczanie nowych postów jest mocno uzasadnione).
No ale kto ma na to czas?

Poza tym jestem już w takim wieku, że zdecydowanie faworyzuję jakość nad ilość.
I tego się trzymajmy :-)


Dziś wpadam do Was z pysznym (i zdrowym!) przepisem.
Muffinki (czy jak kto woli - babeczki) możecie śmiało upiec na jutro śniadanie:
jest w nich porcja płatków owsianych, jogurtu greckiego i borówek.

Nie wspominam oczywiście o mleku i jajkach - to przecież sprawa oczywista!!

Zdecydowanie twierdzę, że taka świeża, ciepła babeczka skonsumowana w towarzystwie 
szklanki mleka (jeśli ktoś lubi, brrrrr) to bardzo atrakcyjna śniadaniowa alternatywa.

Przy okazji chwalę się moim nowym gadżetem kuchennym.
Panie, Panowie - premierowo: dystrybutor ciasta do muffinów, naleśników i placków.
Ta dam!!
(jak ja mogłam bez niego funkcjonować?)




Potrzebujesz: 

1 szkl mąki
1/2 szkl płatków owsianych
1/2 szkl cukru (ja daję troszkę mniej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szkl oleju
1/2 szkl jogurtu greckiego
2 jajka (z jednym też wyjdzie ok)
3/4 szkl borówek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Krok po kroku:

W tym miejscu zdradzę Wam tajemnicę: dawno przestałam się już bawić w składniki suche
 i składniki mokre w osobnych miseczkach mieszane i takie tam. Stwierdzam krótko: nie ma to żadnej różnicy
 (choć może bluźnię!?). Wrzucam po prostu wszystko do miski, odpalam "kiciusia" na trzy minutki i już.
 Dodaje owoce, mieszam, do foremek, do piekarnika. Voila!!

1* Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

2* Przygotowujemy blaszkę z foremkami na muffinki.

3* Wszystkie składniki (oprócz owoców) miksujemy na wolnych obrotach aż się połączą.

4* Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka.

5* Dodajemy owoce, lekko mieszamy.

6* Napełniamy foremki, wstawiamy do piekarnika.

7* Pieczemy przez ok 20 min.



No i co powiecie na takie śniadanko??

Wiem, że to nie jajecznica czy też poczciwa, old-school'owa kanapka, ale uwierzcie mi:
dodatek greckiego jogurtu, plus owoce, plus płatki owsiane robią naprawdę dobrą robotę :-)

Poza tym, komu jak komu, ale mi możecie uwierzyć.
Ba, nawet musicie mi uwierzyć! W końcu o muffinach to ja wiem wszystko :-)
Upiekłam ich już naprawdę duuuuuużo.




Życzę Wam smacznego śniadanka jutro i udanego tygodnia :-)
Wpadnijcie za parę dni.

M.
XOXO


31 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis- podoba mi się ten dodatek owsianki.. Czy dobrze smakuje z innymi owocami( a mrożone?) Plastikowe cudo ułatwiające porcjowanie banbeczek zachwyciło mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Sylwio!! Dziękuję za wizytę. Oczywiście możesz użyć każde inne owoce mrożone a zamiast jogurtu greckigo możesz użyć inny jogurt, nawet owocowy. pozdrawiam serdecznie!!

      Usuń
    2. Ślicznie dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam...O kurcze napisało mi się banbeczki:)))).Czy można zapytać gdzie można dostać taki wspaniały kuchenny przyrząd?

      Usuń
  2. Muffinki bardzo lubię, a wieki już nie robiłam:) Był czas, że się nimi po prostu zachłysnęłam i były na okrągło, przeróżne, jakie tylko przepisy ,,wpadły mi w oko,, musiałam wypróbować. Z czasem zostało kilka takich ulubionych :) Z płatkami jeszcze nie robiłam, więc z prawdziwą przyjemnością wypróbuję :)
    Gadżet do porcjowania ciasta super, nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje ;))
    Na zdjęcia , jak zawsze, nie mogę się napatrzeć <3
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam podobnie - piekłam na potęgę, teraz już mniej, ale wciąż lubię od czasu do czasu jakiś nowy przepis wypróbować albo stary zmodyfikować. Bardzo się cieszę, że podobają Ci się zdjęcia!! Uściski!!

      Usuń
  3. Ja chce taki gadżet do ciasta, ja chcę taka muffinke... Wyglądają pięknie i bardzo smakowicie. Pozdrawiam Madziu i ślę ściski cieplutkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również jestem zafascynowana tym gadżetem!!!! Mufinki z owocami... mniamm...

      Usuń
  4. Madziu zgarniam przepis :) Na niedzielne śniadania w sam raz...wtedy czas zwalnia, nigdzie nie pędzimy i niedziele są przeważnie nasze - rodzinne.
    Ściskam, M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na niedzielne ,śniadanko będą idealne :-) pozdrawiam gorąco!!

      Usuń
  5. Pycha....biorę przepis♥.....pozdrawiam......kryska♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszą być przepyszne , uwielbiam takie łatwe w obsłudze przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja także dziękuję za przepis, moja córcia będzie zadowolona, ona kocha muffinki;))) Dobrego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne śniadanie !! Mam zamiar je przetestować u siebie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm uwielbiam muffinki i robię identyczne, tylko zamiast borówek daję tarte jabłko. A jeśli mają być w wersji deserowej, to najlepsze z kremem kajmakowym :) No ale takiego super rozdzielacza babeczkowego ciasta, to Ci zazdroszczę, ja nadal męczę się z oblepioną ciastem łyżką ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś dla mnie, dzięki. Alternatywa dla chlebka bananowego i ciasteczek owsianych:-) Ściskam i słodkiego dnia życzę:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepis, a podajnik jeszcze lepszy. Rewelacja.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  12. Super wyglądają i pewnie tak samo smakują, ale niestety mleko i jaja są alergenami dla mojej Córci, więc sobie jeno popatrzę na Twoje wypieki... (a w sieci wyszperam przepis na takie dla alergików :D)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. uwaga nie wchodzić powinnaś napisać :)))))))) zaśliniłam klawiaturę i co teraz ? a podajnika zazdraszczam !!!! widziałam takie cudo ino raz w tchibo i się zmyło zanim kupiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają smakowicie i tak pewnie smakują. Chętnie wykorzystam przepis, uwielbiam muffinki ale miałam odstawić słodycze tylko jak gdy wszyscy kuszą:) ja mieszam składniki łyżką bo tak najszybciej. Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Już sobie wyobrażam ten zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmmm smakowicie, problem tylko z borówkami, akurat borówek w lecie nie zamroziłam (ale mogę wrzucić maliny?).
    Cóż to za genialny dozownik? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kurde felek, super sprzęt!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo apetycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Swietny przepis! Zdał sie na deser na weekend majowy. Zapraszam do mnie ! http://owczyser.com.pl/owce/

    OdpowiedzUsuń

Każde słowo tu pozostawione jest dla mnie niezwykle ważne!!Jeśli masz jakieś pytania zostaw mail w komentarzu-odpiszę na pewno!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...