12.4.16

Drożdżowe bułeczki z czosnkiem i parmezanem


Pada deszcz i jest pochmurno a ja jestem mocno rozczarowana, bo naiwnie założyłam, 
że po przyjeździe do PL będziemy mieć nieustanne słoneczko i w końcu uzupełnię witaminę D. Tymczasem wygląda na to, że przywlekliśmy ze sobą tą, tak typową dla naszego małego Oberammergau, pogodę. Sorry :-) 
W tym miejscu dziękuję bardzo wszystkim członkom komitetu powitalnego za dobre słowo;
 miasto daje nam trochę w kość, ale mieszkanko już oswojone.






A co ja dzisiaj dla Was mam?? 

W związku z tym, że brak słońca = brak zdjęć pozwólcie, że przez jakiś czas skorzystam ze swoich zasobów archiwalnych, czyli z tego, co przygotowałam tuż przed wyjazdem do kraju. 
Dzisiaj akurat dzielę się z Wami przepisem na bułeczki drożdżowe, które upiekłam na podróż. 
Mają delikatny posmak czosnku i parmezanu, są pulchniutkie i oczywiście najlepsze na ciepło :-)


Do upieczenie tych bułeczek wykorzystałam ciasto z tego przepisu, które miałam zamrożone
(ciasto drożdżowe mrozimy po wyrobieniu ale przed wyrośnięciem).

Potrzebujesz:

14 łyżek masła pokrojonego w kostkę

1 1/4 szkl ciepłego mleka

1 saszetka suchych drożdży

3 łyżki cukru

1 3/4 łyżeczki soli

5 1/2 szkl mąki

3 duże jajka


oraz

3 łyżki masła

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub utarkowane

2 łyżki mieszanki suszonych ziół (włoskie lub prowansalskie sprawdzą się idealnie)

1/4 szkl drobno startego parmezanu

Krok po kroku:

Wyrób ciasto drożdżowe wg tego przepisu. Uformuj bułeczki.
Na żeliwnej patelni rozgrzej masło. Dodaj czosnek, zioła i parmezan, Szybko zamieszaj. 
Bułeczki wrzuć na patelnię i potrząśnij nią tak, by obtoczyć je w roztopionym maśle. 
Patelnię z bułeczkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st i piecz aż się zrumienią
 (ok. 15-20 min.).
Przed upieczeniem możesz dodatkowo ozdobić każdą bułeczkę listkami pietruszki. 
W tym celu każdą bułeczkę posmaruj roztopionym masłem, połóż listek pietruszki
 i posmaruj jeszcze raz masłem.

Czujecie ten zapach??

Smacznego!!




Oczywiście trudno się powstrzymać :-) Takie gorące, parujące jeszcze są najlepsze!! 
Do tego odrobina masełka...niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie :-)


Wkrótce pojawię się z nowym cyklem i, mam nadzieję, jeśli czas pozwoli, 
z kolejnym odcinkiem z serii Moja Bawaria, więc już dziś gorąco Was zapraszam :-)

Buziaki!!

XOXO




Preheat oven to 350.  

Melt butter in saute pan.  Add garlic, parmesan cheese and Italian seasoning.  Cut biscuits into quarters and toss in saute pan.  Place whole pan in oven and bake for 15-20 minutes.  Remove from oven and slide onto platter for serving.

Read more at http://www.plainchicken.com/2010/09/garlic-parmesan-skillet-bread.html#s55S7kVyg3uVMIbx.99

19 komentarzy:

  1. Cudo. Czuję zapach, aromaty... i chyba zaplanuję małe co nieco na najbliższy weekend. Parmezan jest, czosnek zawsze pod ręką, drożdżowe mi nie straszne:)
    A co do zimna - aż czerwone spodnie kupiłam z tej okazji, z tęsknoty za kolorem i wiosną!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, a ja mam bordowe, chyba w nie wskoczę :) uściski!

      Usuń
  2. Muszą być przepyszne! Już na widok tych zdjęć nabiera się ochoty na takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają odlotowo i z patelni to dla mnie nowość! Chyba że z nią trafiły do piekarnika?!

    OdpowiedzUsuń
  4. o mniammm toś mi apetytu kochana narobiła:P
    fajna sprawa i wyglądają bardzo kusząco
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądaja obłędnie -zresztą moje smaki. Aż slinka leci:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Skusiłabym się na nie z całą pewnością;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne na imprezę ;) Lubię takie małe przekąski na spotkania ze znajomymi.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi Madziu narobiłaś apetytu na takie bułeczki. Wyglądają i brzmią przepysznie. Ściskam Cię wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poczęstuję się od Ciebie, bo nie posiadam takowej patelni:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam... bardzo apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie smakołyki i już ściągnęłam przepis:) na grilla ja znalazł:)
    Buziaki:)
    Aga z Różanej

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam ale mi smaka narobilas :P

    OdpowiedzUsuń

Każde słowo tu pozostawione jest dla mnie niezwykle ważne!!Jeśli masz jakieś pytania zostaw mail w komentarzu-odpiszę na pewno!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...