Rose petals cake deco DIY




Słowo się rzekło - obiecałam ostatnio DIY - proszę bardzo!
Mam dla Was prościutkie, efektowne, a do tego jadalne DIY :-)
Jeśli szukacie pomysłu na typowo letnią dekorację ciasta,
moja propozycja w tym temacie to:  
krystalizowane płatki róży.  
Zapraszam na tutka :-)




Jak zrobić krystalizowane płatki róży - krok po kroku

Potrzebujesz:
roztrzepane białko z jednego jajka
2-3 łyżki cukru (najlepszy będzie taki bardzo miałki)
miękki pędzelek (niekoniecznie podkradziony dziecku)
płatki róży



KROK 1: płatki róży umyj i osusz papierowym ręcznikiem,
"pomaluj" je roztrzepanym białkiem z każdej strony



KROK 2: teraz posypujemy płatki cukrem (obustronnie).
Pamiętajcie, im cukier bardziej drobny, tym lepiej.
Ja użyłam zwykłego cukru, ale jestem przekonana, ze efekt końcowy
byłby jeszcze lepszy przy użyciu cukru miałkiego.


KROK 3: odkładamy do wyschnięcia w suchym, przewiewnym 
miejscu (minimum dwie godziny, a najlepiej na cala noc)


KROK 4: (opcjonalnie) tak przygotowane płatki 
możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym 
pojemniku nawet przez dwa tygodnie.
Piękny zapach w gratisie :-)


Ta piękna, naturalna i pachnąca dekoracja idealnie nadaje się do przystrajania ciast
lub muffinków udekorowanych wcześniej kremem.
A jeśli myślicie, ze krem i gorące letnie temperatury nie idą w parze to ja Wam mowie:
nic bardziej mylnego!!


Mam dla Was extra przepis na tzw krem gotowany,
który sprawdzi się idealnie nawet w upały.



Jak zrobić gotowany krem do ciast - krok po kroku

Potrzebujesz:
3 białka lub żółtka (NIE cale jajka!)
szczypta soli
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl. wody
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1 szkl. masła. miękkiego, pokrojonego w kostkę
1 lyżka extraktu z wanilii (opcjonalnie)
kakao (w ilości do uzyskania koloru jaki chcemy)
*porcje można podwoić

1. Ubijamy białka z sola, prawie do sztywnej piany. 
2. Cukier, wodę i proszek do pieczenia umieszczamy w rondelku
 i podgrzewamy na średnim "ogniu" aż cukier się rozpuści
 i doprowadzamy do wrzenia.
3. Taką mieszankę powoli, małymi porcjami wlewamy do ubijanych ciągle
 (nie ubitych!!ważne!) białek. Najlepiej lać po brzegu miski miksera.
Kontynuujemy ubijanie a wszystko wystygnie.
4. Jeśli po dotknięciu miski stwierdzimy, ze ma ona temperaturę pokojową
zmniejszamy obroty miksera i zaczynamy, kostka po kostce, dodajemy masło.
Ubijamy wszystko jeszcze przez kilka minut na średnich obrotach. 
5. W tym momencie możemy dodać wanilie i kakao. Gotowe!!
Tak przygotowana masę możecie przechowywać w lodowce
w szczelnym pojemniku przez kilka dni.



Gotowana masę możecie spokojnie użyć do dekorowania Waszych letnich wypieków 
 bez obawy, ze wysokie temperatury ją zepsują.


Mam nadzieje, ze dzisiejszy post Wam się podobał a być może nawet zainspirował??
Jakie Wy macie ulubione sposoby na dekoracje ciast??
Podzielcie się koniecznie!!

*

Życzę Wam udanego weekendu i pięknej pogody!!
Do usłyszenia!
XOXO

Komentarze

  1. Smak róży jest niesamowity, ostatnio zostałam poczęstowana ciasteczkami ryżowymi z konfiturą z róży, cudowności.
    Ach....widzę, że na blogi znów wkraczają przepisy na rozpustę....ja zrzuciłam cały jeden kilogram:) więc pozwolę sobie powzdychać tylko do Twoich zdjęć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Płatki róży?Łał, nie wpadłabym na taki pomysł. Wygląda tak romantycznie. Oczywiście że mnie zainspirowałaś. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje przepisy juz zapisałam na "fooderze" i myslę skorzystać, dzięki:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, ale przy tych upałach surowego białka trochę bym się obawiała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, te bialka to tak nie do konca surowe, zaparzaja sie od goracej mieszanki cukru i wody :) nic sie nie boj :)

      Usuń
  5. Pysznie i pachnąco. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pięknie na cieście:) Musze koniecznie wykorzystać kiedyś twoją propozycje!
    całuski Madziu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Biorę przepis,ale apetyczne ciacho:) A te płatki róż,cudo:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudny przepis. Oryginalny i jak w ekskluzywnej restauracji. Ja generalnie nie piekę ciast typu torty, więc w temacie ozdób jestem cieńka. Najczęściej stosuję kruszonkę, którą wzbogacam płatkami migdałowymi i owsianymi, albo robię kratkę z ciasta kruchego.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności :) I do tego bardzo efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem zachwycona pomysłem z płatkami róży :) Torcik wygląda pięknie i bardzo smakowicie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszło wspaniale! Bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rany,ty kusicielko!!!! ;p
    Nie dość,że świetny i bardzo efektowny pomysł na udekorowanie ciasta,to jeszcze taki czekoladowy krem- normalnie aż dostałam ślinotoku ;p
    A może cisto z lawendą byś zrobiła? Bo ja to mam ostatnio fazę lawendową ;p
    Buźka!

    OdpowiedzUsuń
  13. Płatki róż w cukrze, to niesamowity pomysł, chętnie go wykorzystam :))
    Z gotowanym kremem wcześniej się nie spotkałam, i na pewno przy najbliższej okazji wypróbuję . Bardzo dziękuję za cudne pomysły <3
    Ściskam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają prześlicznie ale czy to mają być płatki jakiejś specjalnej róży?

    Miłego dnia, Ania. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, każda róża, albo inny jadalny kwiatek nadaje się ;-) buziaki!!!

      Usuń
  15. Jesteś NIEOCENIONA Madziu!!!!!!!!!!!! Szkoda, ze nie znałam tego wcześniej, bo mam na działce takie róze które są prawdziwie jadalne, robi sie z nicg komfitury, ale kwitną na przełomie maja i czerwca... moze za rok...

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj cudowny pomysł:)Na pewno zapiszę i zrobię.Fajnie że nam go pokazałaś.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda cudownie! Mistrzostwo! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepiękne :) jestem zachwycona i skorzystam z pewnością ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale swietny pomysl, takie platki rozy to nuta orientalna w kuchni i na ciescie, i jak pieknie prezentuje sie na zdjeciach. Musze odlozyc sobie ten przepis, i nazbierac platkow rozy. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
  20. wow, super pomysł ! na pewno sie przyda wkrótce ! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny pomysł! Uwielbiam konfiturę z róży, szczególnie do rogalików wedle przepisu mojej prababci. Dziękuję za dokładne DIY na krystalizowane płatki róży, z przyjemnością przygotuję podobną dekorację. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz