Z ziemi włoskiej do polskiej...


...pomysł na letnie śniadanie szybkie i smaczne niesłychanie:-)
Te rymy częstochowskie to skutek uboczny upałów:-)
Ale płyńmy do brzegu - bruschetta w wersji letniej - tradycyjna włoska przekąska.
U Włochów kupuje się specjalny chleb do przygotowania bruschetty, u nas niestety w piekarni "za rogiem",
i wielu innych, jest to jeszcze temat science-fiction, więc ja zadowalam się zwykłą bagietką,
którą kroję na kromki, podsmażam na patelni grillowej z odrobiną masełka. Na to nakładam
przygotowane wcześniej pomidory, drobno pokrojone, wymieszane z posiekanymi listkami bazylii, startym czosnkiem,odrobiną mozarelli, świeżo zmielonym pieprzem, solą morską i oczywiście hojnie skropione oliwą z oliwek.
A na to wszystko lubię jeszcze posypać starty ser parmigiano reggiano, gdyż uważam, że nie ma lepszej
przyprawy:-)

Buon appetito!




Komentarze