Już jest!!!

Kto? Co?
Rabarbar :-)
W zeszłym sezonie przegapiony,
w tym zostanie zrehabilitowany :-)
I to nie tylko w ten najprostszy sposób
znany wszystkim z dzieciństwa,
czyli maczanie rabarbaru w cukrze :)
Na początek sezonu rabarbarowego
proponuję Wam dziecinnie prostą tartę.

*
Potrzebujemy:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka "gałązek" rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru brązowego (lub zwykłego jeśli taki akurat macie pod ręką)
  • pół szkl wody

 Przepyszna, pachnie niesamowicie i szybko znika!
Nie żałujcie cukru, wszak rabarbar bardzo go lubi :-)



Rabarbar kroimy na części, od nas zależy jakiej długości. Układamy na blasze.
Cukier rozpuszczamy w wodzie. Syropem polewamy rabarbar.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 15-20 min aż  zmięknie.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Nie wylewamy pozostałego syropu!




Ciasto francuskie dzielimy na prostąkoty trochę dłuższe od cząstek rabarbaru.
Układamy na nich rabarbar, wokół "obrysowujemy" delikatnie nożem rameczkę, 
wtedy boki "ładnie" się uniosą, dodatkowo "pędzlujemy" je pozostałym syropem.
Teraz do piekarnika! 220 st, 20 minut.

Enjoy!!!!

Komentarze

  1. Dzięki za przepis:)mniam:)))))))) Idę zaraz na rynek po rabarbar:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie...ale mnie nie wolno jeść rabarbaru a szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbarowe szaleństwo się zaczyna. Uwielbiam! Madziu, zostawiłaś mi onfo że mam ci podać adres. Coś przegapiłam?

    OdpowiedzUsuń
  4. Rabarbar bardzo lubię=pomysł wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam rabarbar - wczoraj zakupiłam go na kompot. Kupiłam też pyszne bułeczki z rabarbarem - delektowałam się każdym kęsem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda smakowicie! :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też wczoraj piekłam placek z rabarbarem ! Na rozpoczęcie sezonu :)
    pozdrawiam, Ewa

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe czy u mamy w ogródku już urósł, bo chętnie bym zjadła jakieś pyszne ciacho z nim w roli głównej :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bosko;) Może na weekend;)... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana widziałam Cię w Moje Mieszkanie - jak super -gratuluję!!!! Ja obecnie na diecie a Ty jak zwykle kusisz i kusisz!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. mm.... widziałam ostatnio w sklepie, ale się nie skusiłam mimo że lubię ;)
    Może w pl tatko będzie mial już na ogrodzie to sobie schrupię :D
    Buźka !

    OdpowiedzUsuń
  12. Rabarbar z cukrem...kiedy to było .Dzięki za przypomnienie tego smaku i wspomnień...:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie smakołyki,tez bym takie zjadła:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ to smakowicie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Musi to być smaczne bo tak wygląda a ja najpierw jem oczami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Madziu oj jadło się jadło, a smak pamięta się do dziś [już tak nie smakuje jak dawniej ]pozdrawiam Dusia

    OdpowiedzUsuń
  17. Rabarbar uwielbiam! Jak mogłam przegapić jego tegoroczne pojawienie się... Jutro i u mnie będzie nim pachnieć! :) Dzięki za przypomnienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Madziu, ja uwielbiam ten Twój cykl "easy cooking/baking". Ten przepis to mój kolejny keeper :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Też upiekłam z rabarbarem ale Twoje są piękne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Och, skusze się a jakże na te Twoje ciacha, w tej wersji jeszcze nie jadłam...uwielbiam rabarbar;), Cudowne wspomnienie z dzieciństwa jak rósł w ogrodzie i mama jeszcze pałką robiła z nim ciasto pieczone w prodiżu;))
    Ściskam;*

    OdpowiedzUsuń
  21. kocham rabarbar! ale ja w dziecinstwie nie moczylam go w cukrze tylko pilam kompot jablkowo rabarbarowy z gozdzikiem :)
    a teraz robie tu tarty podobnie jak Ty Twoje prostokatne :)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  22. Ślinka leci...ale nie mogę rabarbaru, bo mam kamice nerkową,a tak lubilam w dzieciństwie.

    OdpowiedzUsuń
  23. This is a great idea for rhubarb. I don't like the pie version. I need to try this one.

    OdpowiedzUsuń
  24. Jakie piękne zdjecie z serduchem!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz