White chocolate,cranberry & cheese

Witajcie:-)

Jest już rabarbar,
startują truskaweczki,
dlatego u mnie dziś, przekornie,
żurawinka:-)



Jak Wam się podoba połączenie białej czekolady, kremowego serka i gorącej żurawiny?
Słodko-kwaśny serniczek to jest to!


Potrzebujecie:
220 g kremowego serka (typu philadelphia)
110 g białej czekolady, posiekanej
1 szkl kwaśnej śmietany
1 szkl cukru
4 duże jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
szczypta soli

puszka żurawiny (lub żurawina mrożona, ok 400 g)
cukier (kilka łyżek lub wg uznania)

gotowe ciasto francuskie lub kruche wg ulubionego przepisu:-)




Krok po kroku:

Posiekaną czekoladą roztapiamy (na parze).
Serek, śmietanę i cukier ucieramy mikserem na średnich obrotach, do puszystości.
Wbijamy po jednym jajku cały czas ucierając.
Dodajemy mąkę kukurydzianą, ubijamy jeszcze chwilkę.
Dodajemy szczyptę soli, wanilię i roztopiona czekoladę, ucieramy chwilkę aż składniki się połączą.
Formę "wykładamy" ciastem francuskim/kruchym, wylewamy masę serową.
Pieczemy ok. 1h 10 min. w temp. 200 st.
Brzegi sernika mają być ścięte a środek mniej.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik jeszcze na ok. 0,5 h.

Żurawinę podgrzewamy w rondelku razem z cukrem przez ok 10 min
aż uzyskamy konsystencję gęstego sosiku.

Gdy sernik ostygnie podajemy go z gorącym sosem żurawinowym:-)


Enjoy your Sunday!!

XOXO

Komentarze

  1. pychotka ... przepis zapisany do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie dzisiaj u Ciebie! Ślinka cieknie i postanowienie o ograniczaniu kalorii, pryska jak bańka mydlana :) Kuszą Twoje zdjęcia, oj kuszą :) Buziole Kusicielko! :*****

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam, ale mi zrobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To kolejny z przepisów, który zagości w mojej kuchni - pycha !
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznosci Madziu dzisiaj nam serwujesz. Ja własnie popijam popołudniową kawkę i tak sobie myslę, ze coś by się do tej kawki przydało zjeść :)))
    Przyjemnej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  6. O raju Kochana serniczek to ja ubóstwiam!!! Normalnie niebo w gę...buzi ;))))
    buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ to się zapowiada!! No mam chętkę wielką, bo uwielbiam żurawinę!!! Koniecznie wrzuć ten przepis do przepisowej zakładki, co bym go szybko odnalazła, jak się zaopatrzę w produkty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U Ciebie zawsze smakowicie,żurawina bardzo zdrowa:)) Życze udanego popołudnia;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha:) Przygarniam przepis, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O raju ... ale mam ochotkę na coś takiego !!! Kochana serwujesz takie smakołyki, że hej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik uwielbiam pod każdą postacią:) Ten chyba wypróbuję bo jakoś tak smakowicie. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mi się podoba takie połączenia i chętnie bym się wbiła do ciebie na te smakołyki ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. ojej jakie pyszności u ciebie Madziu:):):)
    Serniczek wygląda obłędnie, ale bym zjadła:):):)
    Buziaczki kochana i pięknego tygodnia życzę

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm, jak zwykle pysznie u Ciebie Madziu:-)
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzięki za wspaniały przepis - pozdrawiam Madziu serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy Ty sobie Madziu zdajesz sprawę jak te zdjecia są APETYCZNIE z robione???? Ekran bym wnet wylizała:)

    OdpowiedzUsuń
  17. przepysznie dziś u Ciebie Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja po prostu nie wierzę, że można gotować nie robiąc na około siebie strasznego bałaganu sięgającego od podłogi po sufit ;) U Ciebie nawet sam etap powstawania słodkości jest apetyczny!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz